AKTUELNO

Oktobarskom penzijom, koja stiže u novembru, neće biti nezadovoljan nijedan penzioner u Srbiji, ocenio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Đorđević i najavio da penzije neće biti usklađivane dva puta godišnje s rastom inflacije i delom BDP, već će država odlučivati o tome kako bi mogle da "skoče" i iznad standarda.

On je u razgovoru za Politiku rekao da se ukidanjem zakona o privremenom umanjenju penzija, primanja penzinera neće samo vratiti na nivo iz oktobra 2014. godine, već će penzioneri dobiti znatno veće prinadležnosti.

Svako od njih već danas može videti na penzijskom isečku kolika ih penzija očekuje, a nekima od njih, onima sa najnižim penzijama, ona će biti i dodatno uvećana, najavio je Đorđević.

Đorđević tvrdi da penzineri nemaju razloga da brinu i da će penzije od novembra ove godine biti mnogo veće nego kada su umanjene pre četiri godine, što, kako je rekao, svaki penziner može da izračuna.

U međuvremenu su bila tri povećanja, kumulativno ukupno oko osam odsto, a posebno povećanje dobiće oni sa najnižim penzijama do 32.000 dinara, s tim što povećanje neće biti linearno za sve kako se ne bi narušio penzioni sistem.

Đorđević je najavio da više penzije neće biti usklađivane dva puta godišnje s rastom inflacije i delom BDP, već će država odlučivati o tome kada će i koliko uvećavati penzije kako bi one mogle da "skoče" i iznad standarda.

To može da se posmatra pozitivno. Zato što bi usklađivanje s inflacijom značilo da nema potrebe za većim penzijama, kao da su one dovoljno visoke i da bi ih trebalo držati na jednom nivou. Mi to ne želimo, rekao je Đorđević.

#Penzije

#Zoran Đorđević

'